ankara escort çankaya escort ankara escort çankaya escort ankara rus escort çankaya escort istanbul rus escort eryaman escort ankara escort kızılay escort istanbul escort ankara escort istanbul rus Escort atasehir Escort beylikduzu Escort

FOTO/ ‘Hëna e plotë e kastorit’, një spektakël në qiell

hena

Një fenomen i rrallë natyror u shënua këtë të hënë në qiell!

Hëna e plotë e nëntorit solli me vete një spketakël vizual, i cili u pa në të gjithë botën.

Hëna hyri në atë që quhet ‘eklips hënor penumbral’, këtë të hënë.

Gjatë mesit të eklipsi, 85 përqind e hënës u kthye në një hije të errët.

Por, fatkeqësisht kjo hije ishte e lehtë, çfarë bëri që vetëm njerëzit që përdorën një teleskop, arritën të shikonin këtë magji qiellore.

Ky fenomen ndodhi herët në mëngjesin e së martës në orën 2:29 të mëngjesit dhe zgjati katër orë e gjysmë deri në 6:56 të mëngjesit.

Rreth një e treta e eklipseve të hënës janë eklipse penumbrale, dhe fenomeni do të ndodhë përsëri në maj 2023 dhe mars 2024..

Një hënë kastori, e quajtën vendasit amerikan këtë hënë të plotë nëntori, duke e krahasuar atë me kohën e vitit kur kastorët përfundojnë ndërtimin e shtëpizave të tyre, të bëra me degë dhe baltë, për t’u përgatitur për dimrin.

Kjo hënë e plotë është quajtur gjithashtu hëna e plotë e ngricave, pasi vjen gjatë temperaturave të ftohta të nëntorit në hemisferën veriore.

Burimi:CNN